Kainuun Kulttuuripaja Marilyn, on perustettu vuonna 2013. Toimintaan osallistuakseen henkilöllä ei tarvitse olla diagnoosia tai lähetettä. Nuorillamme yleisesti on mielenterveyden haasteita tai elämäntilanne on jonkinasteisessa nivelvaiheessa. Nuorten Kulttuuripajamalli on kehitetty Helsingin Niemikotisäätiössä, jonka kanssa Sosped-säätiö tekee tiivistä yhteistyötä. Kohderyhmämme ovat 18-35-vuotiaan nuoret aikuiset.
Kaikilla on mahdollisuus osallistua vapaaehtoisesti ja sitoumuksetta maksuttomaan toimintaamme matalan kynnyksen periaatteella. Toimintaan mukaan voi tulla ohjattuna, omatoimisesti tai vaikkapa kaverin mukana. Suurin osa nuorista löytää tiensä pajalle ystäviensä saattelemana. Tutustuaksesi tai ohjataksesi nuoren mukaan toimintaamme, yhteystietomme löydät näiltä nettisivuilta.
Toiminta-ajatuksemme perustuu sille käytännön sosiaalipedagogiselle lähtökohdalle, että uskomme jokaisessa ihmisessä olevan vahvuuksia ja potentiaalia kasvaa oman elämänsä asiantuntijana. Vertaisohjaajamme tukevat toisiaan samojen mielenkiinnonkohteiden äärellä. Toimintamme keskiössä eivät ole sairaudet vaan vahvuudet. Työntekijät ovat vertaisohjaajien ammatillinen taustatuki. Koulutamme vertaisohjaajia kaksi kertaa vuodessa.
Työntekijämme koostuvat moniammatillisesta joukosta, näin voimme mahdollistaa yhteiskunnallisesti laaja-alaisen näkemyksen kohderyhmämme tarpeista ja tukea heidän osaamistaan ja taitojaan monipuolisesti. Teemme yhteistyötä myös eri oppilaitosten kanssa ja tarjoamme Kulttuuripajamme yhteisön näin myös opiskelijoiden ja samalla myös kävijöidemme osaamista kehittäväksi paikaksi.
Tutkitusti Kulttuuripajamalli vahvistaa kävijöiden osallisuutta ja yhteisöllisyyttä. lisää osallistujiemme itseluottamusta, antaa voimavaroja ja auttaa kehittymään fyysisesti, psyykkisesti sekä sosiaalisesti. Oman elämän tavoitteiden, haaveiden ja jatkopolkujen selkiytyminen, ovat selvästi havaittavissa olevia elementtejä osallistujissamme.
Sospedin Kulttuuripajat toimivat seuraavilla paikkakunnilla: Lohja, Tampere, Kajaani, Helsinki ja Mikkeli. Toimintaamme rahoittavat STEA ja kunnat (Lohja, Tampere ja Kajaani).
Teemme innovatiivisella ja uteliaalla otteella yhteistyötä eri sektoreiden ja toimijoiden kanssa. Osallistumme kävijöidemme kanssa mielellämme yhteiskunnalliseen keskusteluun ja tarjoamme vertaisohjaajillemme säännöllisesti lisäkoulutusta vahvistumisensa sekä osaamisensa tueksi. Tarjoamme vertaisohjaajillemme myös säännöllisesti työnohjaus- ja mentorointikeskusteluja.